Rakastan listoja ja niiden tekemistä. Tässäpä siis lista herkkuvaihtoehdoista, jotka kannattaa mieluummin valita. Näitä pyrin suosimaan itse tällä hetkellä.


1-grandmas-veg-dip-500x500-kalynskitchen

popcorn-normal.jpg

Popkornit tai dippikasvikset sipsien sijasta. Popkornit varsinkin, jos ne paukuttelee itse kattilassa jyvistä ja maustaa. Dipissä olen innostunut käyttämään kermaviilin sijasta turkkilaista jogurttia! Tulee täyteläistä, nam. Kasviksiinhan voi keksiä mitä tahansa, mitä pystyy dippaamaan. Itselläni yleensä porkkanaa ja kurkkua.



8-10-lakritsip-normal.jpg


suklaaetu_2105JID_elp-normal.jpg

Karkkien tilalle lakritsaa tai tummaa suklaata. Lakritsaa kannattaa syödä harvakseltaan eikä suuria määriä, koska se kohottaa verenpainetta. Hyväksi kuitenkin vatsalle. Tummalla suklaalla on todettu useita positiivisia terveysvaikutuksia. Nämä ostaisin molemmat patukkana, jotta ei tule syötyä liikaa.


Fotolia_46345101_Subscription_XXL_mates-

fruitp-normal.jpg

Sallin itseni ainakin tässä vaiheessa syödä hedelmiä ja marjoja niin paljon, kuin napa vetää. Pähkinät ovat myös erittäin terveellinen naposteltava. Niitä suositellaan syötävän noin kourallisen verran päivässä.


Lisäksi...

Nutella-pudding1-normal.jpg

Ostan välillä suklaavanukasta, yhdessä annospurkissa (olikohan Rainbow...) on 120 kaloria, joten ei paha. Vaikka en kaloreita muuten laskekkaan, antaa tuo lukema jotain osviittaa.


pancake-6p-normal.jpg

Teemme amerikkalaisia pannnukakkuja silloin tällöin, seuraavalla reseptillä:

Vatkaa 2 dl kermaviiliä ja 2 munaa sekaisin.

Sekoita keskenään 2 dl vehnäjauhoja, ½ tl suolaa, 1 tl sokeria ja 1 tl leivinjauhetta.

Lisää munaseokseen jauhoseos ja 2 rkl voisulaa.

Paista taikina pannulla kullanruskeiksi pannukakuiksi ja tarjoile heti.

Taikinaan ei siis tule paljoakaan sokeria tai rasvaa, ja se on hyvä proteiininlähde. Jauhoina olen käyttänyt vielä täysjyväjauhoja, ja voisulan voi korvata margariinilla tai öljyllä. Tarjoiluun olen kyllä käyttänyt vaahterasiirappia ja kermavaahtoa marjojen lisäksi, hups... Näistä saisi superterveelliset vain noiden marjojen kera. Lisukkeissa mielikuvitus on rajana!


Mitä ruokaisiin herkkuihin (pizza, hampurilaiset, ranskalaiset, kebab jne.) tulee, pyrin välttämään niitä syömällä reippaasti kotiruokaa. Jos kuitenkin ravintolaan mennään esimerkiksi kaveriporukalla, otan yleensä kevyttä kanaa. Kannattaa välttää kaikkea uppopaistettua. Ranskalaiset saa vaihdettua yleensä lämpimiin kasviksiin, tai muuhun kevyempään vaihtoehtoon. Ravintolan salaateissa saattaa olla yllättävän paljon kaloreita, totesin vasta tutustuttuani Amarillon ravintoarvotaulukkoon! Nuo kalorit kertyvät luultavasti mukana tulevasta kastikkeesta (kannattaa pyytää erilliseen kuppiin) tai juustosta. Annoksesta kuin annoksesta voi myös jättää syömättä jonkin osan.


junk-foodp-normal.jpg

(Löytyipä oikein herkullinen kuva roskaruoasta!)


Nykyään huomaan yhä useammin, ettei roskaruoka maistu. Ensin on ollut hirveä himo esimerkiksi ranskalaisiin, ja kun muutaman on syönyt, tuntuu että miksi näitä pitikään saada. Roskaruoan jälkeisen huonon olotilan myös alkaa tunnistamaan helpommin, kun on syönyt jonkin aikaa terveellisesti. Heti väsyttää ja mielikin tuntuu jotenkin "tylsyvän".

Mitä herkkuihin ja ruokaan yleensäkin tulee, en usko kevytversioihin. Ne sisältävät yleensä hirveitä määriä sokeria. Joten ei paljoa hyödytä, vaikka rasvat onkin imetty tuotteesta pois. Plus miinus nolla. Uskon siihen, että tarvitsemme rasvaa - kunhan se on hyvänlaatuista. Rasva pitää nälkää. Sokeri on susi! Sitähän on muuten yllättävän paljon myös noissa hampurilaisissa ja pizzoissa.

Tällä kertaa tällaiset mietteet!