Olen aina ollut aikamoinen herkkusuu. Lapsena muistan syöneeni joskus salaa, kun tulin koulusta kotiin ennen vanhempia tai veljiä. Pulla maistui. Meillä syötiin kotona pääasiassa terveellistä, hyvää perusruokaa. Äiti ja isä kokkaavat molemmat mielellään, joten söimme harvoin eineksiä.

Herkkuja oli kuitenkin myös tarjolla. Kaapista löytyi aina vähintään pullapitko, vaniljajäätelöä ja keksejä. Joka viikonloppu myös syötiin jotain "kivaa" eli herkuteltiin pizzalla, sipseillä, suklaalla tai karkeilla. Viikoittain kävimme ulkona syömässä. Luulen, että minulle kehittyi jo lapsena sokeriaddiktio, joka on sittemmin tullut ja mennyt. Sokeria tekee sitä enemmän mieli, mitä enemmän sitä syö.

 

sugar-is-addictive1-normal.jpg

 

Laihdutuskuurini ovat poikkeuksetta kaatuneet siihen, että olen syönyt liian vähän tai vääränlaista ruokaa, joka ei ole pitänyt nälkää. Jossain vaiheessa sitten repsahdan nälissäni niihin sipseihin, suklaaseen tai hamppariateriaan. Sitten onkin kaikki pilalla ja turha enää yrittää, antaa mennä kun kerran alettiin. On se kumma!

 

tumblr_mjazngRiYF1s4zof5o1_500-normal.jp

 

Luulen, että löysin oikeanlaisen painonpudotusmenetelmän ensimmäisen kerran puolitoista vuotta sitten. Paino putosi rauhallisessa tahdissa, enintään puoli kiloa viikossa. Söin ihan normaalia ruokaa (ja välillä hieman herkkujakin!). Oleellisin muutos taisi olla se, että lisäsin kasvisten käyttöä reippaasti. Makaronilaatikon kylkeen ilmestyi salaattia, eikä sitä laatikkoa sitten tarvinnutkaan ottaa niin paljoa.

Itse asiassa söin jopa enemmän, kuin aiemmin, mutta parempaa ruokaa. Avainasemassa on tälläkin hetkellä se, että syön tarpeeksi usein ja riittävästi, jotta verensokeri ei pääse tippumaan. Yritän myös pitää huolen siitä, että kaapissa on aina terveellistä ruokaa valmiina. Nykyään teen aina jonkin isomman lämpimän ruoan valmiiksi, ennen kuin edellinen on loppunut. Näin ei tarvitse nälkäisenä kotiin tullessa alkaa miettimään että "mitä syötäisiin ja voi kun ei jaksaisi tehdä ja käytäiskö vaan pizzalla".

Olen myös alkanut miettimään ruoan merkitystä keholleni. Minkälaista ravintoa haluan tarjota sille? Olen hurahtanut esimerkiksi hyviin rasvoihin. Oi herkullinen avokado... Kalan käyttöä olen lisännyt, ja käytän ruoan valmistuksessa hyviä öljyjä. Pähkinöitä aion hankkia lähipäivinä!

 

tumblr_mkfiugv24E1s8fb4yo1_500-normal.jp

 

Tiivistäen voisin sanoa, että tavoitteeni on syödä terveellistä, maistuvaa ruokaa tarpeeksi usein ja riittävästi, jotta vältyn herkkuhimolta. Ja jos oikein pahasti tiettyä herkkua tekee mieli, eikä tilanne helpota varmistamalla ettei ole nälkä ja odottamalla hetken, niin sitten herkutellaan! Mutta nautiskellen ja kohtuudella. Enää en ostaisi suklaalevyä, vaan patukan.

Noh, nämähän taitavat olla ihan perusasioita, mutta jännästi ne on kuitenkin pitänyt oppia kantapään kautta.

Sitten iltapalan tekoon!